Retrofitting of Communal Open Spaces Towards Climate Comfort: case study mega block in New Belgrade

  • Aleksandra M. Djukic Department for Urbanism Faculty of Architecture, University of Belgrade
Keywords: comfort, communal public space, mega block, quality, transformation

Abstract

The focus of the research is mega-block in New Belgrade built in 1960`s, before and after transformation. The aim of research was to compare the parameters of bioclimatic urban design  before and after the intervention. The results show decrease due to shading and evapotranspiration of 1°C to 2°C,  in the central part of communal open space and increase of temperature along the edges of the blocks, where new buildings were built, as well as the incasement of vaporization. Analyze of two options of urban design (before and after intervention) done with ENVI-met virtual simulation shows that the outdoor comfort of transformed communal open space deteriorated.

DOI: http://dx.doi.org/10.5755/j01.sace.10.1.8391

Author Biography

Aleksandra M. Djukic, Department for Urbanism Faculty of Architecture, University of Belgrade

Associate Professor

Department of Urban planning and Urban design

Faculty of Architecture

University of Belgrade

Published
2015-03-10
Section
Articles